Home Page
 
Брой 3-4/2002
АРХИВ
Материалите са публикувани със съкращения

:: Електрически инструменти фалшификати

Внимание!
Светът от доста време се намира в свръхпроизводство и проблемът не е в липсата на производствени мощности, а в платежоспособни пазари за пласиране на продукцията. Това допълнително изостря конкуренцията, в резултат на което на пазара непрекъснато се появяват все по-съвършени, но същевременно и по-евтини стоки. Тази тенденция особено силно се наблюдава при техниката – било компютърна, битова електроника, или пък различни електрически инструменти, например.
В резултат на технологичното съревнование и ценовата война, която производителите водят за овладяване на всяка възможна пазарна ниша, може да се каже, че при ръчните електрически машини са се оформили три основни групи инструменти.
Галерия от фалшификати,
представяни за машини,
произведени от
СПАРКИ ЕЛТОС
В първата влизат т. нар. „професионални инструменти”. Това са машини с висока производителност и най-вече голяма износоустойчивост. Предвидени са за работа при максимално натоварен режим и затова при тях са взети изключителни мерки за защита срещу проникване на прах, влага и т.н., използвани са специални материали и конструктивни решения все в тази насока. Тези машини обаче са и значително по-скъпи от останалите и употребата им се оправдава само когато се използват по предназначение.
Втората група обхваща инструментите, които най-често се определят като „любителски”. Те на практика дублират по производителност и възможности машините от професионалната серия. Отстъпват им по степен на защита и износоустойчивост, нещо, което си проличава едва при продължителното им използване в режим, за който не са предназначени. Не случайно машините на водещите производители от този клас твърде често намират приложение в професионалните работилници, защото предлагат оптимално съчетание между качество и цена.
Отскоро на пазара се появи нова подгрупа в класа „любителски електрически инструменти”, които носят предимно немски марки и отговарят на всички или на повечето от приетите в Европа стандарти за качество и експлоатационна сигурност. Повечето от тях са произведени в Китай, но по технологии и под строгия контрол на техните европейски възложители. Същото се случи преди години с производството на компютърна техника и повечето от неспециалистите едва ли знаят, че основните елементи на техните лъскави компютри, носещи световно утвърдени марки, всъщност са произведени в Китай, Малайзия, Сингапур, Корея, а най-големият промишлен център в света за производство на компютърни елементи и периферни устройства е малката островна държава Тайван. Характерни за тази подгрупа електрически инструменти е ниската им цена и същевременно все по-доброто качество, по което те вече не се отличават от „марковата” техника.
На фона на пренаситения с всевъзможна техника и марки машини пазар особено място заемат електрическите инструменти на българския производител СПАРКИ ЕЛТОС, които успяват да запазят добрите си, утвърдени от години позиции въпреки жестоката конкуренция. Това само по себе си е много добър атестат, защото машините на ловешкия завод очевидно съумяват да удовлетворят едновременно изискванията за качество и ниска цена – все фактори от особено значение за способния и обичащ да майстори, но обеднял българин.
Стига обаче да отговарят на едно единствено условие – да бъдат оригинални, т.е. произведени от СПАРКИ ЕЛТОС и закупени чрез неговите официални дистрибутори със съответните гаранционни документи. Правим това, странно на пръв поглед уточнение, защото напоследък на нашия пазар се появиха фалшификати, машини-двойници или казано на уличен жаргон „машини-ментета” с лепната на корпуса им марка, която наподобява запазения знак на ловешкия завод.
Погледнато от една страна, това би трябвало да възрадва родните производители, защото фактът, че се копират машините на СПАРКИ ЕЛТОС, както и на „Роберт БОШ”, между другото, е показателен за авторитета на марката. Това именно неизвестните фалшификатори използват, за да пробутат на наивни купувачи собствените си полуфабрикати. Защото, колкото и малко пари да се дадат за подобна машина „куче марка”, те със сигурност са хвърлени на вятъра и това е по-малката беда. По-голямата е, че такива електрически машини са направо опасни за здравето и живота на работещия с тях. Те могат да предизвикат пожар, защото имат характерната способност лесно да пропушват, да предизвикат нараняване или даже смърт поради удар от електрически ток и т.н.
По какво да познаем кога ни пробутват подобна машина-фалшификат? Първо, по начина на нейната продажба. Ако сте пешеходец, неминуемо ще ви пресрещнат по улицата мургави търговци, които от сърце ви предлагат „сделката на месеца”, и ако отворите с тях приказка, са готови да свалят цената, докато склоните към покупка. На всяка цена, готови на всякаква саможертва, само и само да ви ощастливят с новата придобивка!
Ако поставите под съмнение подозрително ниската цена, се вади поверителният аргумент, че стоката е крадена от предназначена за износ в Европа пратка на СПАРКИ ЕЛТОС. Факт, който в условията на тоталния пладнешки грабеж, в който живеем, едва ли би усъмнил мнозина българи. Такива машини ще намерите на най-необичайни места: пазари, включително и зеленчукови сергии, паркинги и бензиностанции, пред входовете на всички по-големи панаири, като пловдивския например, и т.н.
Детайли от машините
фалшификати
Освен че непосредствено засяга джоба на наивните мераклии да „ударят кьоравото”, като се сдобият с по-евтина машина макар и да изложат на риск здравето си, търговията с фалшификати нанася удар и върху реномето на СПАРКИ ЕЛТОС, чието име се използва, защото повечето от хората наивно, на доверие, приемат измамата за действителност и когато новата машина запуши само след десетина минути работа, са склонни да прехвърлят вината от болната на здравата глава.
Обажданията в редакцията ни за подобни случаи напоследък зачестиха и затова решихме да се обърнем към производителя на оригиналните машини СПАРКИ ЕЛТОС за повече информация. В изпитателните лаборатории на завода са тествали машини-фалшификати, използващи тяхната марка, и подробно са проучили технологията на неизвестния производител, използваните възли и детайли, както и материалите, от които са изработени фалшификатите. Резултатите са толкова фрапиращи, че решихме да ги публикуваме, за да предпазим читателите на списанието, защото известна е поговорката, че предупреденият е наполовина спасен.
По какво се отличават фалшификатите от оригиналните машини?
Първата, веднага набиваща се на очи отлика е в цвета на машините. Докато оригиналните машини на СПАРКИ ЕЛТОС имат характерния виолетов цвят, фалшификатите са оцветени в различни нюанси на зеленото. Фалшификаторите дотолкова са я карали през просото, че не са изпипали, както трябва, и табелата на инструментите си. Табелите на фалшивите инструменти носят стария знак на завод Елтос и надписи ЕЛТОС ЛОВЕЧ или SPARKY ЛОВЕЧ.
Същинската измама обаче е скрита под корпуса на машините и се проявява наскоро след тяхното включване. Най-често машината започва да прегрява и пропушва, а от нея се разнася мирис на изгоряла изолация. След това тя предава Богу дух. Окончателно и завинаги, защото няма гаранция, производителят е неизвестен, както и продавачът. Контрата остава у наивния купувач.
Специалистите на завода в Ловеч са си направили труда да анализират и открият причините за тази крайно лоша изработка на машините-фалшификати.
Тук са показани две едноръчни ъглошлифовъчни машини с различна форма на тялото, но с една и съща табела, претендиращи, че са моделът WSA 2100 на СПАРКИ ЕЛТОС. Първата машина е работила точно 15 min, като тестът е бил рязане на прът Ж30 от стомана 45. След това изгоряла. „Аутопсията” е установила късо съединение между проводници в котвената намотка и пълно изгаряне на статорната намотка. Освен това се установило, че краят на тоководещото въже се е изскубнал от четката. Ремонтът на така повредената машина е напълно безсмислен, защото струва повече от покупката на нова машина.
Другата ъглошлифовъчна машина-фалшификат пък е грабнала приза за „най-калпав инструмент”, защото е могла да работи само 5 min, при това на празен ход. След това замряла, поради прекъснат извод на статорната намотка, както се установило след нейното разглобяване.
Стопроцентната негодност на двете машини, очевидно, не е случайна и това става веднага ясно след тяхното разглобяване. Машините имат електродвигател с диаметър на ротора 32 mm. Такива електродвигатели навсякъде по света имат мощност около 600 W, която е невероятно далеч от обявената от фалшификатора и написана на табелката – 2100 W. Такова чудо просто не може да се случи!
Освен това използваният ламаринен вентилатор в никакъв случай не би могъл да осигури необходимия въздушен поток за охлаждане на двигател с мощност 2100 W. Не отговаря на истината и написаното на табелката, че роторът има двойна изолация.
В статорната секция е използвана метална скоба, което е предпоставка за късо съединение между проводниците в намотката. В близост до металната скоба, на разстояние само 3 mm, са разположени тоководещи изводи. Това прави работата с машината изключително опасна. От гледна точка на безопасността са недопустими и преплетените на възел електрически проводници, както се вижда от снимката.
След 5 min След 7 min След 8 min

Поредното техническо недоразумение – вентилационният отвор позволява върхът на пръст да бръкне безпрепятствено до перката на вентилатора. Най-много да ви подреже маникюра или направо да ви откъсне нокъта. Какво толкова, нали няма да отиде целият пръст?
Следващият тестван експонат от галерията фалшификати е показаната на снимките бормашина с обявена мощност 600 W. Поучени от придобития опит специалисти, преди да включат бормашината, предвидливо свалили капака, за да видят какви изненади се крият под него. Машината има споменатия вече по-горе ротор с диаметър 32 mm, като тук му се приписва три пъти по-малка мощност, отколкото при ъглошлифовъчната машина, и три пъти по-висока от реалната. Отново присъства и металната скоба на статорната секция, която най-много да ви гарантира 220 волтов токов удар.
След това изпитателите надянали гумени ръкавици, притегнали в патронника свредло Ж10 и започнали да пробиват отвори в бетон. Ето какво е записано в изпитателния протокол:
• пета минута – температурата на корпуса на машината достига 91,6 °С;
• седма минута – температурата вече достига 105,2 °С;
• осма минута – машината започва да „пуши”;
• минута по-късно – пластмасовият корпус започва да се топи, а перките на вентилатора се отчупват.
Това е. Друго няма. А и необходими ли са повече доказателства в подкрепа на известния крилат призив на един министър-председател от миналото към българския народ: „За Бога, братя, не купувайте!” А ние ще добавим – не купувайте фалшификати.
Това поне зависи от нас самите и от никой друг.   

начало


 
Статии за: