Home Page
 
Брой 3-4/2010
АРХИВ
Материалите са публикувани със съкращения

:: Градинска камина

Стане ли дума за строителство в градината, една от предпочитаните теми е построяването на открито огнище или както сега е модно да го наричат поклонниците на чуждиците в българския език – барбекю. В това няма нищо чудно, защото, като изключим заклетите вегетарианци, едва ли ще се намери човек, който да остане безчувствен при мириса и гледката на цвърчащи на скарата пържоли, кебапчета или други месни вкуснотии. Две мнения няма, че препечен на истинска жарава, дори възлюбеният преди над две десетилетия салам тип „народен“, познат повече под името „кучешка радост“, добива вкуса на апетитен деликатес. Вегетарианците също има какво да припекат на скара, за да стане по-вкусно. Ако прибавим и романтиката на открития огън в лятната нощ, разнасящия се надалеч аромат на печена мръвка и удоволствието от време на време да си облизваш пръстите, с които си пипнал сочните кебапчета, представата за скарата на открито и нейното значение за задушевното прекарване на свободното време вече добива „плът и кръв“.
Възможности за препичане на вкуснотии на открит огън, колкото щеш. От поставена върху четири тухли скара, през „шаран на керемида“, до множеството удобни за пренасяне и съхраняване конструкции от ламарина със или без колелца, които се продават в магазините от веригите „Направи си сам“. Достатъчно е да се разгорят няколко лопатки конфекционни, т.е. извадени от чувала, дървени въглища и скарата е готова.
Класическото решение за градината обаче е да се направи масивна зидана конструкция, било нейде в двора, или пък прилепена към къщата външна камина, съчетана с обособен кът за хранене и посрещане на гости. Тук е описано изграждането на именно такава външна камина, която освен че отлично изпълнява своите кулинарни функции, смеем да твърдим, че е и отличен декоративен елемент към къщата. Когато човек строи къща, и то при максимално използване на собствените си сили и умения, рядко има възможност да изпипа всичко в оптималната технологична последователност, а гледа преди всичко да отхвърли по-грубата работа, за да стигне до покрив, преди зимата да го застигне. В такъв случай външната камина далеч не е приоритетен обект и най-много може да й се запази място, като в кофража на втора плоча се армира по подходящ начин издатък, върху който да стъпи горната част на комина. Често срещано решение е от вътрешната страна да се намира вътрешната камина и тогава комините на двете камини се изграждат в общ блок. Нашият случай бе именно такъв и под иззидания при строителството на къщата комин от втория етаж нагоре трябваше да се „прикачи“ подходящо изградена външна камина. Друга даденост в случая бе каменният зид, оформящ ъгъла, в който бе отлята от бетон основата на камината.
Освен като скара, камината може да се използва до известна степен и като фурна, защото масивната й конструкция акумулира голямо количество топлина от огъня и когато огнището се затвори плътно с метална врата или капак, може да се използва и за печене. Единствената пречка да бъде пълноценна фурна е недостатъчната дълбочина на огнището. Проект на такава градинска камина-фурна е публикуван в НС 1-2/2005 – юбилейния брой по случай 25-годишнината на списанието...   

начало


 
Статии за: